Om scrum in je organisatie op te starten, heb je het volgende nodig:
- een dedicated, cross-functioneel ontwikkelteam,
- een product owner,
- een scrum master,
- een goede werkruimte, flap overs en heel veel post its. (Of een digitale variant)
Ik zal ze allen kort toelichten.
Ten eerste: Een crossfunctioneel, dedicated team.
Daarmee wodt bedoeld dat je een team van mensen (deeltijd of voltijd) vrijmaakt om aan het project te werken. In dat team zitten 3-9 personen, die tesamen minimaal 80% van de projecttaken zelf kunnen uitvoeren. Er is dus een beperkte afhankelijkheid naar buiten toe. Op een vaste dag/dagen in de week komt het team samen op een vast plek om gezamenlijk aan het project te werken. Ze zijn zelforganiserend.
Nu denk je misschien: “oei wat een investering: dan ben ik mijn medewerken gewoon gedeeltelijk kwijt aan het project!” Dat is ook best eng. Maar de praktijk laat zien dat de medewerkers meer gedaan krijgen dan ervoor. Doordat ze goede focus hebben, minder afleiding en meer motivatie.
Verder heb je dus een product owner nodig.
Een wat? Wat is er met de projectmanager gebeurd?
De projectmanager in zijn oude vorm bestaat niet meer. Bij scrum werk je met product owners, die minder intern hoeven leuren en meer extern bijhouden wat de behoeften van de stakeholders zijn. Ze hebben een heel nauw contact met de klant en maken de klanteisen concreet.
Zij zijn degenen het team dus goed kunnen briefen. Ook kunnen ze goed prioriteiten stellen.
De product owner hoeft niet de hele tijd bij het project te zijn, als hij of zij maar bereikbaar is voor vragen.
Voordeel: Een product owner kan door de scrum-werkwijze meer projecten tegelijkertijd draaien.
Ook heb je een scrum master nodig.
De scrum master zorgt ervoor dat de medewerkers getraind en gecoacht worden en dat ook andere afdelingen begrijpen wat er gebeurt. Ook zorgt zij ervoor dat het team goed kan werken en dat het team steeds efficienter wordt. De scrum master helpt dus op procesniveau de product owner, het ontwikkelteam en de rest van de organisatie.
Tot slot de werkruimte.
Als het even kan, werkt het team in een speciaal daarvoor bestemde ruimte. Alle teamleden werken daar samen aan het project. In die ruimte zijn pc’s aanwezig en een flapover of een scrum bord.
Ook zijn er post its en stiften beschikbaar.
Scrum is namenlijk een methode die heel transparant is. Iedereen mag zien waar het team mee bezig is. Aan de muren hangen vellen papier en daarop zijn post its geplakt met alle taken en daarbij staat geschreven wie wat aan het doen is. Op die manier weet ook het team precies hoe ver de anderen zijn met de taken die ze hebben opgepakt. Aan het einde van de werkdag blijft alles gewoon hangen. Als je teamleden vanuit diverse locaties samen werken, dan biedt bijvoorbeeld trello (gratis) een uitkomst.
Het valt dus nogal mee met de investering.
Zorg ervoor dat de deelnemers goed getraind worden en investeer in een gecertificeerde scrum master om je transitie te begeleiden. De scrum master kan scrum voor je opzetten, waardoor je daar zelf niet alle kennis voor in huis hoeft te hebben. Bel gerust als je daar vragen over hebt: 0626463384.
kleine moeite maar heel veel plezier. Zowel voor de teamleden als voor de opdrachtgevers.
Met vriendelijke groet,
Sandra Planjer
PLAN trainingen Arnhem
T: 0626463384